maand mei

Boekentips

Maxi van Fluks Altijd Chaos met deze fee!

Anna Ruhe, vert. Merel Leene, ill. Max Meinzold 

In dit vierde deel van Maxi van Fluks beleven Paula en Maxi weer een feetastisch avontuur. In de rommelwinkel van Paula's vader ontdekken ze een mysterieuze koffer. 'Stop, wacht!' riep Maxi. Ze hield me tegen. 'Dit moet voorzichtig worden onderzocht. Er kunnen maxi-mega-verrassingen in zo'n oude koffer zitten! En daarmee bedoel ik niet alleen goeie.'Maar één klein spreukje kan toch geen kwaad? Wel dus! Nu is Maxi's kans om haar status als wensfee terug te krijgen helemaal verkeken... of toch niet?
Aan het begin van het boek legt Paula nog even uit hoe het ook alweer zit met Maxi. Maxi is de persoonlijke fee van Paula. Overal waar Paula gaat gaat Maxi met haar mee. Alleen Paula en sinds kort Julia (Paula's vriendin) kunnen Maxi zien.
Het is geen must om eerst de eerdere delen te lezen maar het verhaal zal wel meer gaan leven. Af en toe wordt er iets aangehaald uit een eerder deel. De serie Maxi van Fluks zit vol magie, feeën en boordenvol fantasie. Ik denk dat veel kinderen wel een eigen fee zouden willen hebben die je wensen in vervulling laat gaan. Er is één grote moeilijkheid Paula mag niet aan Maxi vertellen welke wensen ze heeft. Soms gaat er dus iets mis bij de spreuken van Maxi. Hierdoor komen Maxi en Paula meer dan eens in de problemen. Ook in dit boek vliegt Maxi op haar rolschaatsen door het verhaal.
De vrolijke illustraties zijn wisselend van grootte en heel gedetailleerd. Ook in dit verhaal vliegt Maxi op haar rolschaatsen door het boek. Alleen al van de cover ging ik voor mijn kinderen watertanden. Dit boek wil je toch? Deze magische serie is geschikt om voor te lezen vanaf 5 jaar en zelf te lezen vanaf 7 jaar
Anna schreef ook de populaire serie De magische apotheek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Terug naar het boekenoverzicht

Hanna Kraan kennen we allemaal van haar heerlijke verhalen over de boze heks en Krik. Maar postuum werd ook dit onvoltooide manuscript gevonden met een doorlopend verhaal voor iets oudere kinderen, dat werd voltooid door theatermaakster Henrike van Engelenburg.

Het geheim van Beukensteyn
Hanna Kraan, Henrike van Engelenburg, ill. Geert Gratama (Van Goor)

Daan en Floor willen kasteel Beukensteyn bezoeken, maar eigenaar Baron Freek van Grinckel heeft geen tijd voor hen. Hij probeert wanhopig aan geld te komen om zijn vervallen kasteel op te knappen, maar dat loopt niet van een leien dakje. Terwijl de kinderen wachten in de kasteeltuin, krijgen ze al snel hebben ze in de gaten dat er allemaal vreemde dingen aan de hand zijn met het oude kasteel. Samen met Caroline en Otto, twee kinderen die uit een schilderij lijken gestapt, bedenken ze een plan om het kasteel te redden. Zou het ze lukken?
In dit avontuurlijke, fantasierijke verhaal waarin heden en verleden elkaar ontmoeten komen de kinderen steeds nieuwe obstakels tegen om hun doel te bereiken: een vervelende projectontwikkelaar, te weinig geld en verdwenen diamanten. De korte intriges zijn naar mijn gevoel wel wat oppervlakkig uitgewerkt voor de doelleeftijd: alle problemen worden erg snel opgelost. Dat de kinderen in het verleden kunnen komen en zo samenwerken met de personen die een paar honderd jaar op het kasteel woonden is wel op een hele originele manier uitgewerkt.
De verwevenheid van heden en verleden is ook heel knap uitgewerkt door illustrator Geert Gratama. Hij voorzag het boek rijkelijk van kleurenillustraties, heel wat daarvan paginagroot. De familie Van Grinckel heeft niet echt bestaan. Zo is Fredericus Charles van Grinckel 1640-1690 in werkelijkheid Willem lll. Gratama wisselt meer schetsmatige taferelen uit het verhaal af met foto's van schilderijen en een paar meubels uit het Rijksmuseum in een strakke, realistische stijl. Een mooi contrast dat de tegenstelling heden-verleden extra benadrukt.
Onder een aantal schilderijen in het boek staan QR-codes, die je toegang geven tot een audiobestand. Hierin zijn de personages uit de schilderijen aan het woord, en leer je van alles over hoe de adel leefde in Nederland de afgelopen eeuwen. Een fijne invalshoek, die de geschiedenis toegankelijk maakt voor jonge kinderen.
Een leuk avontuur waarin jonge kinderen nieuwsgierig worden gemaakt naar schilderijen en hun geschiedenis. Als je je verwacht aan sterk uitgewerkte karakters en gevatte humor die de verhalen van Hanna Kraan zo typeert, kom je weliswaar van een kale reis thuis.
Voorlezen vanaf 6,7 jaar. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

Terug naar het boekenoverzicht

Mevrouw kiosk

Anete Melece, vert. Edward van de Vendel 

Olga werkt al zo lang in een krantenkiosk dat ze er mee vergroeid is. Ze kan er zelfs niet meer uit. Overdag helpt ze de vaste klanten, van wie ze precies weet wat ze nodig hebben. De één komt voor de krant een ander voor een praatje. Overdag geniet ze van haar werk, maar 's avonds is Olga eenzaam. Ze droomt van verre reizen en de ondergaande zon.
Als op een dag een paar jongens iets van haar stelen komt haar wereld letterlijk op zijn kop te staan. De kiosk valt om. Olga ontdekt dat ze met de kiosk kan lopen. Ze wil de wereld verkennen en begint aan een prachtig avontuur.

Een prachtig prentenboek dat begint al met de omslag. Er zit een echt raampje in, je kijkt letterlijk in de kiosk van Olga. Waardoor je interesse gelijk gewekt wordt. Wat gebeurt daar allemaal? Wie is die mevrouw? Je ontdekt hoe haar kiosk ervan binnen uit ziet, wat Olga allemaal verkoopt en wie haar klanten zijn, die ze zo goed kent. Haar klanten zijn gek op Olga. Maar Olga is niet helemaal gelukkig. Ze wil de wereld ontdekken, haar dromen volgen. Als ze dan door de toevallige gebeurtenis haar droom kan volgen is Olga helemaal gelukkig. Het boek nodigt kinderen uit om te praten over hun dromen, deze te volgen en niet op te geven.
De schilderachtige, kleurrijke illustraties zijn afwisselend pagina vullend, dan weer zijn de illustraties weergegeven als een soort strip. Er is ontzettend veel te zien op elke bladzijde, je fantasie wordt volop gestimuleerd. Er is zoveel te zien dat het niet erg is wanneer je nog niet kunt lezen. Ook zonder tekst kun je keer op keer genieten van dit boek. Dit prentenboek is voor te lezen voor kinderen vanaf 4 jaar. 
Aanvankelijk was Mevrouw Kiosk een geanimeerde kortfilm die getoond werd op festivals over de hele wereld. Anete won er vele prijzen mee. Pas later schreef en illustreerde ze het boek. Voor in het boek zit een qr-code waarmee je de film kunt kijken.

Terug naar het boekenoverzicht

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, illustraties Sebastiaan van Donink

Slak weet een goed plekje te bemachtigen om te wachten op het moois dat komen gaat. Pad, die nieuwsgierig geworden is naar dat moois, besluit samen met slak te wachten.De slak kijkt in stilte voor zich uit.Wachtend op het moois. Bij alles wat er gebeurt vraagt pad: is dit het? Het ongeduld straalt van hem af. Maar Slak wacht rustig af.
Een prachtig, groot formaat prentenboek om je samen te verwonderen. En er gebeuren veel moois, al wacht slak op één specifieke gebeurtenis. De illustraties zijn werkelijk een lust voor het oog. De kleuren voor het bos en het zonlicht, de ongeduldige pad, de kalme slak: de liefde voor de natuur spat ervan af. Ze zijn het waard om ingelijst te worden.
Dit prentenboek laat je stilstaan bij alle mooie dingen waarover we ons kunnen verwonderen. Iets wat kinderen zo goed kunnen. Stilstaan bij elk lieveheersbeestje en elke vlinder. Hun gevonden steen of stokje koesteren als een grote schat. 
Elvis Peeters schrijft zijn oeuvre samen met Nicole Van Bael, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Met Meneer Papier en zijn meisje wonnen ze een Zilveren Griffel.

Sebastiaan van Donick is een gerenommeerde Vlaamse illustrator. Recent verzorgde hij de illustraties inMorris, de jongen die de hond vondvan Bart Moeyaert dat de Boon voor jeugdliteratuur won en de bloemlezing van jeugdpoëzieHeel de wereld wordt wakker, samengesteld door Jaap Robben. Zijn werk werd meermaals bekroond met een Boekenpluim en een Vlag en Wimpel. In 2020 won hij de Boekenpauw voor De fantastische vliegwedstrijd gescheven door Tjibbe Veldkamp.


Terug naar het boekenoverzicht

Huppelbubbelprik

Yentl Schieman en Christine de Boer, ill. Mark Janssen (uitgeverijCondor)

Hubbelbubbel je mee met dit vrolijke, bruisende boek vol fantasie en leuke liedjes van Yentl en de Boer?Ko wil meer dan hij mag van zijn ouders. Schudden met de grote fles Hubbelbubbelprik met extra prik, bijvoorbeeld. En het haar van zijn vader wat bijknippen als die een dutje doet. Als Ko voor straf naar zijn kamer wordt gestuurd, wenst hij dat hij weg kan vliegen naar de ruimte, want hij is gek op sterren en planeten. Dan komen er opeens vlammen uit de poten van zijn bed... en schiet hij omhoog!Zo start dit wervelende en muzikale avontuur, waarin Ko de planeet voor stoute kinderen ontdekt. Een plek waar kinderen nogagrotten verkennen, vla-douches nemen, sportauto's besturen... en ENORME flessen Hubbelbubbelprik tegenkomen.Het genieten van dit boek begint al met de fantastische, sprankelende cover. Het bed met Ko en zijn knuffels op weg naar de ruimte, dat wil je toch ook? Het boek gaat over Ko, een ondeugend ondernemend jongetje. Zijn ouders hebben weinig tijd voor hem, ze zijn druk met hun werk. Ko krijgt dan ook geregeld straf. Als Ko het haar van zijn vader bijknipt, die ligt te rusten is de maat vol. Ko moet voor straf naar zijn kamer en zonder eten naar bed. Deze straf komt op mij anno 2023 wel zwaar over. Ko klimt op zijn bed en fantaseert met zijn knuffels dat ze naar de ruimte vliegen. Als zijn bed dan daadwerkelijk opstijgt begint er een fantastisch avontuur. In de ruimte komt Ko heel veel kinderen tegen, die net als Ko zonder eten naar bed moesten. In de ruimte is van alles te snoepen. Ko ontmoet Sjuul en Gosse, ze laten hem van alles zien op de planeet voor stoute kinderen. Samen beleven ze van alles. Hoe leuk Ko het ook vindt in de ruimte, uiteindelijk willen Ko en de andere kinderen weer naar huis. Lukt het de kinderen om weer thuis te komen?

Het boek is in vlotte stijl geschreven en bevat acht hoofdstukken. Bij elk hoofdstuk is een lied geschreven. Met de QR-code voorin het boek kun je de liedjes luisteren. Ze zijn na een paar keer luisteren goed mee te zingen. De liedjes zijn een originele toevoeging aan het boek. Het verhaal is doorgaans vrolijk met af en toe een spannend stukje. Mocht je wat moeite hebben om je een voorstelling te maken van de planeet voor stoute kinderen dan lukt dat zeker met de fantastische illustraties van Mark Janssen. Er staan veel kleine illustraties door het boek heen. Af en toe is er ook een paginagrote illustratie, deze zijn werkelijk een feest om naar te kijken. Wat een vrolijkheid en wat een details.

Geschikt om voor te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Zelf lezen vanaf 8 jaar of vanaf 6 jaar voor sterke lezers. 

Terug naar het boekenoverzicht

Mie Raat

Katrien Vandewoude, ill. Claudia Verhelst (de eenhoorn)

In dit dikke leesgroeiboek trotseer je samen met Mie Raat de woeste zee- en vind je onderweg misschien meer dan je dacht....Mie Raat is een stoere piraat. Ze gaat op reis met haar maat Kokkoo. Mie wil een buit en met haar zwaard wil ze onderweg haar tegenstanders een kopje kleiner maken. Gelukkig is daar Kokkoo haar slimme papegaai., hij behoedt haar voor domme dingen. Maar overal waar ze komt, is iemand haar al voor geweest, dus gaat ze naar hem opzoek. Ze mist dan wel haar buit, ze ontmoet steeds anderen die haar van alles te bieden hebben. En goed tegenwicht bieden tegen het brute karakter van Mie. Zou Mie de buiten vinden die ze zocht? De ontmoetingen zijn stuk voor stuk grappig met leuke woordgrappen.
Mie fronst haat kop .
'Noem jij dit een vlot?
Daar drijf je niet mee.
Je zinkt haast.'
'Nee hoor,' zegt Kok.
'Ik vaar vlot met dit vlot.'
'Ik tel maar een plank of vier, 'zegt Mie.
'Je hebt een punt' zegt Kok
´Mijn vlot wordt erg klein.
Ik ben kok
en ik doe dingen vol vuur:ik kook!

Het leesniveau loopt geleidelijk op van avi m3 tot en met avi m4. De overgang verloopt onopvallend. Een leuk meegroeiboek voor stoere kinderen.
Katrien schreef inmiddels al heel wat boeken voor beginnende lezers. Waaronder Das en Mees. Claudia wisselde paginagrote en kleine illustraties met elkaar af. Net als de techniek die varieert in dit boek van potloodtekeningen, verftekeningen en intekeningen.

Terug naar het boekenoverzicht

Pien gaat paardrijden

Katja Reider, vert. Paulien Smeulders ill. Franziska Harvey

Pien en Keet zijn twee vrolijke vriendinnen die samen graag leuke dingen doen. Zo gaan ze samen op kamp, op ballet en gaan ze naar een slaapfeestje. Ook in dit boek beleven de meisjes een leuk en herkenbaar avontuur. Keet zit op paardrijles en vraagt haar vriendin Pien om ook op paardrijles. Ze verheugen zich er samen op, maar dan bezeert Keet haar knie en moet Pien alleen naar de les en dat is toch wel spannend. Durft ze dat wel? Gelukkig zet ze door, aangemoedigd door Keet. Als Pien dan heel enthousiast over de geslaagde les vertelt aan Keet wordt ze jaloers. De vriendinnen komen er samen al snel uit en kunnen uiteindelijk gelukkig samen naar paardrijles.

Katja Reider schreef eerder al enkele boekjes op avi M3-, E3- en M4-niveau over de vriendinnen Pien en Keet. Dit is het eerste samenleesboek over het duo, en wat mij betreft een goed geslaagd boek. Dankzij het samenleesprincipe is het verhaal wat uitgebreider en heeft het meer weg van een "echt" leesboek. Voor veel beginnende lezers is het bovendien fijn om samen een boek te lezen, omdat lezen zo echt een pleziermomentje is dat je deelt. Elke pagina is voorzien van één of meer vrolijke illustraties in kleur. De illustraties vertellen het verhaal mee en zorgen voor de juiste sfeer. Heel uitnodigend!

Terug naar het boekenoverzicht

Een leeuw met strepen

Marlene Rebel en Lucinda Vos, ill. Sophie Pluim (BillyBones)

In de 17e eeuw houdt de pest de inwoners van Amsterdam in zijn greep. Wie niet naar buiten hoeft blijft binnen. Om de pest te stoppen, wordt iedereen die ziek lijkt door de pestdokters in het pesthuis gestopt. Bijna niemand komt daar levend uit. Als de moeder van Jacob ziek wordt verstopt hij zich met zijn zusje Catrijn op zolder, in de hoop uit de handen van de pestdokters te blijven. Zijn zusje heeft immers een huidaandoening. Ze hopen dat hun vader gauw terugkomt van zee. Als Jacob en Catrijn door verraad toch van elkaar gescheiden worden, doet Jacob er alles aan om zijn zusje terug te vinden. Wat een spannend en aangrijpend verhaal. Het is zo levendig verteld dat je jezelf in de Amsterdamse straten van die tijd waant. Een tijd waarin hygiëne nog ver te zoeken was. Op straat stonk het verschrikkelijk, riolering kenden ze nog niet. Er was veel armoede en er waren strenge straffen. Het boek is vlot geschreven en zit zo goed in elkaar dat je steeds verder wilt lezen. Door de lockdowns die we ten tijde van corona ook gehad hebben kon ik me er iets bij voorstellen hoe het is om binnen te moeten blijven. Je beleeft het verhaal vanuit verschillende personen. Dat geeft je een idee hoe een ander het ervaart.

Een prachtig verhaal over vriendschap, geschiedenis, pandemie, avontuur. Het boek is geschreven in een prettig, niet al te klein lettertype. Dit is het eerste boek wat geschreven is door Marlene en Lucinda samen. Daarna schreven ze samen; Onze lange reis met het hoofd in de koffer en De Titanic en het raadels van de grote Omar. Sophie maakte de prachtige omlijstingen en ratjes bij elke hoofdstuk. Aan de binnenkant van de omslag illustreerde ze de plattegrond van Amsterdam met de belangrijkste gebouwen die in het verhaal voorkomen. Sophie heeft inmiddels al heel wat boeken geïllustreerd. Van kartonboeken tot kleurrijke sprookjesboeken en young adult. Deze editie is opnieuw uitgebracht ter ere van het 750-jarige bestaan van Amsterdam. Speciaal daarom is er een extra hoofdstuk aan toegevoegd. Met extra uitleg over Amsterdam in de 17e eeuw en leuke wetenswaardigheden

Aan te raden vanaf 10 jaar. Sterke lezers zouden het boek eerder kunnen lezen. Echter omdat er best wat spannende elementen in zitten is het misschien verstandig om hem eerst zelf te lezen.

Terug naar het boekenoverzicht

Het verhaal van een prinses en een pistool

Cees van den Berg, ill. Monique Dozy, 

Tot haar twaalfde jaar wordt Pim opgevoed door haar oma. Als Pim na het overlijden van haar oma op een internaat belandt, verandert haar leven dramatisch. Ze ontdekt dat haar oma haar oma niet is. En dat de directrice, Ides Bottenbley, er meer van weet, maar de waarheid voor Pim verborgen probeert te houden. Mevrouw Bottenbley doet er alles aan om Pim het leven zuur te maken. Pim gaat op zoek naar de waarheid. Want als haar oma haar oma niet is, wie is dan wel haar familie? Ondanks de tegenwerking van mevrouw Bottenbley of misschien wel dankzij de tegenwerking is Pim vastberaden in haar zoektocht. Al snel blijkt dat haar zoektocht niet zonder gevaar is. Gelukkig krijgt ze hulp van een privédetective.

Vanaf de eerste bladzijde buitelen de gebeurtenissen over elkaar heen. Van het begin tot eind zit de vaart flink in het verhaal. Met de nodige humor heb je dit avontuurlijke boek zo uitgelezen.

Wat een prinses en een pistool met elkaar te maken hebben vraag je je misschien af bij het zien van de cover, die er toch heel vriendelijk uitziet. Bij een snelle blik op de cover zullen de kroon en het pistool je misschien niet eens opvallen.

Van meet af aan weet je veel meer dan Pim. Stukje bij beetje probeert ze de puzzel op te lossen. Zal haar dit ook daadwerkelijk lukken?

Dit is het vierde boek van Cees van den Berg. Eerder schreef hij o.a. Paloma en Joe Mellow. Naast schrijver is hij ook muzikant. Hij speelt al jaren basgitaar en later contrabas in bandjes.

Monique Dozy voorzag het boek van in grootte verschillende, kleurrijke illustraties. Het lijken wel schilderijen. Ze illustreerde alle boeken van Cees. Ze ging naar de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam

Leuk om te lezen voor kinderen vanaf 10 jaar.

Terug naar het boekenoverzicht